Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas varius tortor nibh, sit amet tempor nibh finibus et. Aenean eu enim justo. Vestibulum aliquam hendrerit molestie. Mauris malesuada nisi sit amet augue accumsan tincidunt. Maecenas tincidunt, velit ac porttitor pulvinar, tortor eros facilisis libero, vitae commodo nunc quam et ligula.
Fusce porttitor, ante quis auctor suscipit, velit nunc hendrerit dui, et efficitur metus elit sed purus Donec imperdiet mauris consequat massa condimentum blandit ut quis risus.
methods and techniques to
taking raw data - mining.
methods and techniques to
taking raw data - mining.
methods and techniques to
taking raw data - mining.
ÇOCUKLARDA SPOR VE EGZERSİZ
Spor yapmak bedensel ve zihinsel olarak rahatlamaya yarar ve sağlık açısından büyük önem taşır, bir çok kişi düzenli beslenerek ve spor yaparak sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemektedir.
Uzmanlar her zaman spor yapmanın beden ve ruh sağlığına iyi geldiğini anlatmaktadır. Her spor dalının bir yaş kategorisi bulunmaktadır çocukların ve büyüklerin yapacağı spor dalları farklılık göstermektedir.
Ailenin Spora Etkisi
Ebeveynler küçük yaştan itibaren çocuklarımız spora yönlendirirlerse ve onların yanında spor yapma eğiliminde bulunurlarsa çocuklar da onları örnek alarak hayatlarına bir spor dalı sokmak isteyebilirler, örneğin yüzmeyi çok seven bir ailede yetişen çocuk ebeveynlerinden destek alarak yüzmeyi öğrenebilir ve bu spor dalına merak salabilir, ya da basketbolla ilgilenen bir ailede büyüyen çocuk büyüklerinin yönlendirmesi ile bu dala yönelebilir.
Çocuklar küçük yaşlardan itibaren spora eğilimlidir, zıplama, koşmak, ip atlamak, top oynamak, yüzmek gibi aktiviteleri sever ve yaşıtlarıyla beraber bu aktivitelerde bulunmak isterler. Bu konuda ailenin payı büyüktür, aile çocuğunu spora karşı ne kadar desteklerse çocuk sporu o kadar sevmeye başlar, çocuğun eğiliminin olduğu rotalar belirlenmeli ve bu rota üzerinden çocuğu birkaç spor dalına yönlendirmelerdir.
Çocuk içlerinden kendine en yakın olan spor dalını seçtiğinde ise o spor dalına karşı çocuğun yanında olup onu yüreklendirmelerdir, çocuk ailesinin de desteğiyle sporu sevmeye ve yetenekli olduğu dalda ilerlemeye başlar, büyüdüğünde bunu meslek haline getirebilir ve hayatına katkı sağlar.
Çocuklara bir spor dalına yönlendirirken üzerinde baskı kurmamak gerekmektedir, baskı kurduğumuz takdirde çocuk spor yapmaktan vazgeçebilir ve istekli olmaz. Bu da çocukta Özgüven eksikliğine sebep olabilir.
Çocuk spor yapacak yaşa geldiğinde ona birkaç spor dalı önerilmelidir, hangisini seçerse o spor dalında yetenekleri gözlemlemek ve desteklemek gerekir. Çocuk birkaç spor dalını aynı anda seçtiği takdirde desteklenmeli ve hangisine daha başarılı olacaksa gözlemlenip o dala yönlendirilmelidir. Çocuklara örnekler verilerek hangi spor dalının nasıl nasıl yapıldığını açıklamak gerekir ve bu konuda kısa bilgiler verilmelidir. Çocuk üzerinde baskı kurmamak ve aşırı beklentiye girmemek en doğrusudur.
Çocuk istediği spor dalına yönlendirildiğinde ve bu spor dalında ilerlediğinde ailesi tarafından desteklendiğini görmek ister, herhangi bir yarışma olduğu zaman ailelerinin yanında görmek isterler ve desteklenmek istemektedirler. Bu sayede çocuğun özgüveni artar ve daha olumlu bir birey haline gelir, aileler çocuklarını desteklerken diğer çocukları kötülemek ya da çocuğunun hep kazanmasını istemek gibi olumsuz davranışlarda bulunmamalılardır. Kazanmak kadar kaybetmenin de olabileceğini çocuklarını anlatmalı ve çocukları kazanamadıklarında diğer rakip arkadaşlarını tebrik etmeleri gerektiğini kazandıklarında ise diğer rakip arkadaşlarıyla dalga geçmek yerine sağduyulu davranıp empati kurmaları gereklerini söylemeli ve uygulamalıdırlar. Çocuk bu sayede toplumsal statüde saygın biri haline gelir.
Spor aynı zamanda eğitici ve öğretici bir faktördür, çocuğun gelişimine katkı sağlar ve takım oyunlarında bulunması, çocuğun kendini en iyi şekilde yetiştirmesini, insanların yanına nasıl davranması gerektiğini ve özgüveninin artmasını sağlar, spor çocuğu sosyallik açısından da büyük ölçüde desteklemektedir,, spor yapan çocukların çoğu başarılı ve toplumsal değerleri bilen bireyler haline gelmektedir, bu sebeple ailenin çocuğunu spor eğitimlerin desteklemesi son derece önemlidir.
Sık tercih edilen spor dalları;
Çocukların belirli bir yaşa geldikten sonra en çok tercih ettikleri spor dalları şunlardır; Voleybol, basketbol, atletizm, yüzme, koşu, su topu, tenis, futbol, okçuluk , hentbol
Büyük küçük herkesin sağlıklı bir birey olması için mutlaka spor yapması gerekmektedir, spor hayatın önemli yapı taşlarından biri olarak bilinir, spor yapmak ve düzenli beslenmek yaşam kalitesini artırır, daha dingin, huzurlu ve mutlu bir hayat standartı sağlar.
Aileler çocuklarını spora küçük yaştan itibaren yönlendirmeli ve özendirmelidir, ailelerin bu konudaki katkı payı büyüktür. Eğer ebeveynler çocuklarına örnek olmak istiyorlarsa mutlaka yanlarında spor yapmalılardır.
Örneğin koşu yürüyüş ya da yüzme gibi çocukların daha kolay yapabileceği dalları küçük yaştan itibaren onlara aşılamalı ve onların yanında bu sporları gerçekleştirerek özendirmelerdir, çocuk üzerinde baskı kurmadan kendi istekleri doğrultusunda ilerlemeleri sağlanmalıdır.
Ebeveynler çocuğunun hangi spora daha çok eğilimli olduğunu gözlemlemeli ve bu konu hakkında onlarla sohbet halinde olmalıdırlar. Bu sayede çocuğa katkısı olacak bir spor dalı seçimi gerçekleşir. Bu konuda çocuk ile iletişim halinde olmak onun açısından önemli bir etkendir.
Çocuklar İçin Spor Seçimi
Spor dalı seçimleri çoğunlukla yaşlara göre yapılmaktadır, özel kurslarda çocukların yaş kategorilerine göre bir çok spor dalı bulunmaktadır, aileler çocuklarının yaşlarına göre en uygun buldukları spor dalına onları yönlendirmeli ve destek olmalıdır.
Özellikle bir çok ebeveyn kendi sevdikleri ve merak ettikleri spor dalına çocuğunu yönlendirmeye çalışmaktadır. Bu uzmanlara göre tamamen yanlıştır, çocuğun yönelimine göre ve isteğine göre hareket edilmeli birkaç spor dalı sunulmalı ve çocuk onlardan en çok istediği spor dalını seçmelidir, çocuk için bu spor dalları örneklendirilmeli ve görsellerle desteklenmelidir.
Çocuk sporu hobi haline getirebilir ve sonrasında bu spor dalına meslek olarakta devam edebilir, bu sebeple birçok uzman çocuğun yönelmek istediği dalı kendisinin seçmesi gerektiğini önemle vurgular. Çocuğa spor dalını görsellerle desteklemek ise çocuğun kendini o spor dalına yakın hissetmesi için önemli bir etkendir.
Yüzme dalını seçecek bir çocuk için yüzme antrenmanlarına ya da yüzme yarışlarına gidilmeli ve çocuğun kafasında bu spor canlandırılmalıdır, çocukları zorla bir spor dalına göndermek ve sonradan seveceklerini düşünmek tamamen bir yanılgıdır, çünkü çocuk zamanla anne babasını mutlu etmek için bu spor dalına devam eder ve mutsuz bir şekilde o sporu sevmeden yapmaya başlar bunun yerine çocuğun daha çok seveceği bir spor dalı seçilmelidir. Çocuk bu sayede daha olumlu ve özgüvenli bir şekilde istediği spor dalında başarılı olabilmektedir.
Çocuk hareketsiz bir yaşam yerine spora yönlendirilmeli ve daha dengeli bir hayata adım atmalıdır. Bu sayede çocuk mutlu bir birey haline gelir.
Spor dalı seçimi yapılırken çocuğun yaşına ve becerilerine uygun bir spor dalı seçilmesi gerekmektedir, bu konuda çocuğun duygu ve düşüncelerine değer verilmelidir, çocuğun kabiliyetleri gözlemlenmelidir. Çocuk bilinçsiz bir şekilde yaşına uygun olmayan bir spor dalı seçtiğinde ise zorlukları anlatılmalıdır, çocuğun doğru kararlar vermesi sağlanmalı ve yaşına uygun spor dalları önerilmelidir.
Çocukları sağlıklı bir yaşama hazırlayan, aynı zamanda sosyalleşmesine katkı sağlayan spor, çocuğun beden sağlığınıda olumlu yönde etkiler. Uzmanlar, düzenli spor yapmanın insanı psikolojik ve bedensel olarak daha dinç hale getirdiğini söylemektedir. Spor yaparken aynı zamanda düzenli beslenmekte gerekir, bu sayede birey vücuduna katkı sağlamış olur, bireyde yorgunluk hissi azalır ve olumlu geri dönüşler alınır.
Spor yapmak her bireyin vücut sağlığını olumlu etkileyen faktörlerden biridir. Birçok kişi dinç kalmak için ve sağlık açısından yararlı olduğu için spor yapmaktadır. Spor aynı zamanda insana enerji ve keyif verir.
Bebekler yürümeye başladıklarından itibaren spor yapma eğilimindedirler. Koşmak ve tırmanmak gibi sporlara daha yatkındırlar. Fakat küçük yaşlarda her spor dalını yapamayabilirler. Yinede küçükken spor dallarına eğilimleri var ise gerek yüzme, gerek jimnastik, gerekse futbol gibi birçok spor dalında gelişim gösterebilirler. Çocuğun eğilimi hangi spor dalına yatkın ise çocuk o spor dalında gelişmesi için ebeveynleri tarafından desteklenmelidir.
Çocuklar denizde ve havuzda yüzmeyi seviyor ise yüzme alanına yönlendirilmelidir. Çocuklar eğer futbol, basketbol veya voleybol gibi dallara yatkın ise o alanda eğitimler almaya başlatılmalılardır. Çocuklara yönelik birçok spor dalı bulunmaktadır.
Çocuklar dans konusunda iyiyse dans kursana, atletizme yöneliyorlarsa atletizm kursuna yönlendirilmelilerdir.
Çocuklarda Spora Başlama Yaşı Nedir?
Çocuklar 2-3 yaşından itibaren koşma, zıplama gibi aktiviteleri kolaylıkla yapabilirler.
Çocuklar 4-6 yaşından itibaren ise anne ve babalarının desteği ile çeşitli birçok spor dalına başlayabilirler, fakat her spor dalınında bir yaşı bulunmaktadır.
Uzmanların önerisine göre spora başlama yaşları;
Uzmanlara göre jimnastik sporuna başlama yaşı 4-6 yaş aralığında önerilmektedir. Fakat bazı uzmanlara göre jimnastik sporu 3 yaşından itibarende yapılabilmektedir. Jimnastik sporu çocuğun daha sakin ve daha esnek olmasını sağlar, duruş bozukluğu varsa onları gidermektedir.
Herkesin sıklıkla tercih ettiği spor dallarından biri olan yüzme yaşı ise uzmanlar tarafından 6-8 yaş arasında önerilmektedir. Düzenli yüzen çocuklar ileride yarışmalara katılabilir ve kendilerine bu dalı meslek edinebilirler. Yüzmek bütün vücut kaslarını çalıştırdığı ve harekete geçirdiği için sağlık açısından en iyi spor dallarından biri olarak bilinmektedir.
Dans etmeye eğilimli olan çocukların ise dansa başlama yaşları uzmanlardan tarafından 8-12 yaş aralığında önerilmektedir. Dans eden çocuklarda özgüvenin arttığı gözlemlenmekte olup kendilerini ifade etme açısından da yarar sağladığı görülmektedir.
Tenis dalına yatkın çocukların ise spora başlama yaşı 7-8 yaş olarak önerilmektedir. Bu dal, çocukta özgüven artışına katkıda bulunurken aynı zamanda kol ve bacak kaslarının gelişmesini sağlamaktadır.
Erkek çocukların en çok tercih ettiği sporlardan biri olan futbola başlama yaşı ise 12-14 yaş aralığında önerilmektedir. Çocuk futbol oynarken sosyalleşir, özgüveni artar ve bacak kasları gelişir.
En sevilen sporlardan biri olan voleybola başlama yaşı ise 10-12 yaş aralığı olarak bilinmektedir. Çocuk voleybol ile bacak kaslarını yüksek oranda çalıştırır ve bu spor dalı çocuğun daha çok sosyalleşmesine katkı sağlar.
Kürek sporuna başlama zamanı ise 11-14 yaş arası olarak bilinmektedir. Bu spor vücutta ki birçok kasın çalışmasına katkı sağlar.
Çocukların boylarının uzamasını sağlayan spor dallarından biri ise basketbol olarak bilinir. Uzmanlara göre basketbola başlama yaşı ise 10 ile 12 yaş aralığıdır.
Çocukların yaşları ilerledikçe yapabilecekleri spor dallarında artış gözlemlenir, çocuklar düzenli bir şekilde spora devam ederken başka spor dallarına da merak salabilirler. Uzmanların tavsiyesi ise, çocuğun gün içerisinde ki okul ve spor programlamasını iyi takip etmektir.
Eğer çocuğun düzeni sistematik bir şekilde ilerliyorsa ve boş vakti kalıyorsa ikinci bir spor dalı da tercih sebebi olabilir. Çocuk bu sayede planlı ve programlı olmayı öğrenir. Bu kısımda aileye düşen, çocuğunun ilgili olduğu dala karşı onu desteklemek ve yüreklendirmektir. Bu sayede çocuk özgüvenli ve motivasyonlu bir şekilde hayatına yön vererek devam eder.
Spor yapmak insan vücuduna en iyi gelen faktörlerden biridir, sporun hayatımızdaki önemi oldukça büyüktür, spor yapmak bütün vücut kaslarını çalıştırırken aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır, kişinin daha daha çevik olmasını sağlar, özellikle küçük yaşlardan itibaren çocukları spora teşvik etmek çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini oldukça etkilemektedir.
Ebeveynler çocukları spor yaparken çocuk hangi spor dalına yöneldiyse o spor dalı ile alakalı güvenlik önlemleri almalıdırlar.
Spor ve Güvenlik
Her sporun kendine özel güvenlik önlemleri bulunmaktadır, bilhassa çocuklar için bu güvenlik önlemleri oldukça önemlidir ve mutlaka bu önlemlere dikkat edilmelidir.
Örneğin çocuk bisiklet binecekse ve bu spora yöneldiyse çocuğun mutlaka kaskı dizliği ve kolluğu olmalıdır, aksi taktirde çocuk düştüğü zaman yararlanabilir ve bu da kalıcı hasarlara yol açabilir.
Çocuk futbola yöneldi ise sahaya uygun ayakkabılar seçilmelidir. Zemine göre ayakkabı seçiminin yapılması çocuğun sporunu kolaylıkla gerçekleştirmesini sağlar.
Çocuk hangi sporu yapıyorsa ona uygun kıyafetler seçilmelidir, çocuğun içinde rahat edebileceği ve sporunu rahatça yapabileceği kıyafetler alınmalıdır.
Her spor dalının kendine özgü bir kıyafet seçeneği mutlaka bulunmaktadır bu hususta ebeveynler çocuklarının bedenlerine uygun kıyafet seçimi yapmalıdır.
Ayrıca yapılacak spor dalına başlamadan önce mutlaka vücudun ısınma hareketleri yapmaya ihtiyacı vardır yapılmadığı taktirde kaslarda ve eklemlerde zedelenmeler olabilir. Isınmak kas ağrılarını azaltır.
Çocuğun spor çantasında mutlaka yara bandı ve sargı bezi gibi birkaç acil durum ekipmanı bulunmalıdır. Bu olabilecek herhangi bir sakatlanma da önlem alınması için önemli bir durumdur.
Takım halinde yapılan sporlarda çocukların öncesinde mutlaka bilinçli bir şekilde bilgilendirilmesi gerekmektedir. Örneğin basketbol, futbol, voleybol gibi sporlarda çocukların takım arkadaşlarına fevri bir şekilde topu atmamaları gerektiği, bunun sakatlanmalara neden olabileceği öğretilmelidir. Ayrıca çok sert toplar kullanılmamalıdır.
Çocukların spor yaparken güvenliğini sağlamak adına spor kurallarını bilmesi ve benimsemesi gerekmektedir. Çocuk spora ilk başladığında yapması ve yapmaması gereken unsurlar çocuğa aşılanmalıdır.
Takım halinde yapılan sporlarda, çocuğun karşı takım arkadaşı ile sadece oyun rakibi olduğunu ve bunun bir spor olduğu anlatılmalıdır. Çocuğun fevri ve saldırgan hareketler yapmaması adına bu oldukça önemli bir husustur.
Spor yapmak insan sağlığını olumlu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Spor yapan kişilerin daha zinde ve daha mutlu olduğu gözlemlenmektedir.
Uzmanlara göre sporu hayatına entegre eden ve düzenli olarak spor yapan bireylerde sağlık sorunlarının daha az ortaya çıktığı görülmektedir.
Spor yaparken aynı zamanda sağlıklı da beslenmek gerekmektedir. Spor yapmanın faydası ancak o zaman ortaya çıkar. Düzenli beslenen ve spor yapan bireyler sağlıklı bir yaşam sürmektedir.
Ebeveynler sporu çocuklarına da aşılamaktadır. Spor yapan çocuklarında tıpkı büyükleri gibi düzenli beslemesi gerekmektedir. Sağlıklı yaşamın en önemli kurallarından biri budur.
Spor ve Beslenme
Spor yapan çocukların sağlıklı gelişimleri açısından düzenli beslenmeleri oldukça önemlidir. Düzenli beslenen çocuklar spor dallarında daha aktif, dinamik ve enerjik olur. Kas gelişimi desteklenir.
Spor yapan çocuk güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır, vitamin ve mineral alımı çocuğun vücut gelişimi için oldukça önemlidir.
Spor yaparken kalori kaybedilir ve kalori açığı ortaya çıkar, vücut susuz kalabilir ve enerji harcar. Vücudu mutlaka su ve besinle desteklemek gerekmektedir. Bu büyük küçük her bireyin dikkat etmesi gereken bir husustur.
Spor yapmadan yaklaşık 1 saat önce mutlaka düzenli bir şekilde beslenilmelidir.
Çocuklara karbonhidrat ve protein desteği verilmelidir. Spordan sonrada yüksek karbonhidratlı ürünler yiyebilir. Vücut enerji kaybettiği için besine ve suya ihtiyaç duyar.
Spor yapan bir çocuk için en iyi besinler;
Özellikle tavuk, balık, yumurta, baklagiller, yoğurt, kırmızı et, kefir, peynir, süt ve ayran gibi protein kaynağı besinler spor yapmakta olan çocuklar için en önemli besin kaynağıdır.
Çocuğun protein alımına mutlaka dikkat edilmeli ve takip edilmelidir. Spor yapan çocuğun su tüketimine de mutlaka dikkat edilmelidir.
Uzmanlar spor öncesinde ve sonrasında mutlaka su tüketilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Çocuklar meyve ve sebze ile ara öğünlerini de desteklemelidir.
Düzenli beslenen ve düzenli spor yapan çocukların, zihin ve vücut gelişimlerinin daha iyi olduğu gözlenlenmektedir. Sağlıklı bir yaşamın en temel kurallarından biri sporu ve düzenli beslenmeyi hayatımıza entegre etmektir.
Spor yapmak zihin ve beden sağlığı açısından oldukça önemlidir. Spor yapan kişilerin metabolizmasının kuvvetli olduğu, daha enerjik oldukları, sağlık açısından daha zinde oldukları gözlemlenmektedir.
Spora küçük yaşlardan itibaren başlamak ise beden gelişimi açısından oldukça önemlidir. Spor yapan ve düzenli bir şekilde beslenen çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri daha iyi tamamlanır ve desteklenir.
Çocukların spor yapması aşırı kilo alımının önüne geçer ve dengeli ve ideal bir kiloda olurlar. Spor yapan çocukların hareket kabiliyetleri daha iyi olur. Spor yapan çocuğun özgüveni de gelişmektedir. Çocuk daha sosyal ve daha atılgan olur, önderlik etmekten ve önde olmaktan çekinmez.
Spor ve Gelişim
Çocuklar küçüklüklerinden itibaren spor yapmaya aşina olduklarında, antremanlarına düzenli bir şekilde devam ettiklerinde planlı yaşam konusunda küçüklüklerinden itibaren tecrübe kazanmış olurlar, bu sayede ileri ki yaşlarında düzenli ve programlı hareket etmeyi öğrenmiş olurlar.
Spor yapan çocuğun beslenme düzeni de vardır ve bu da fiziksel gelişimine katkı sağlar.
Sporun diğer yararlarından biri de çocuğun erken yaşta sosyal hayata konsantre olmasıdır. Çocuk aynı zamanda adaptasyon yeteneği kazanır ve bu da spor dalında başarılı ve azimli olmasını sağlar.
Spor yapmak çocuğun kas gelişimine de katkı sağlamaktadır. Bu durum aynı zamanda sağlıklı beslenme ile de desteklendiğinde çocuğun vücut gelişimi olumlu yönde etkilenir.
Spor yapmak çocuğun karakterini de şekillendirmektedir. Çocuğu psikolojik birçok rahatsızlıktan da uzaklaştıran spor, hem aktivite olarak hemde yaşam biçimi olarak benimsenmeli ve çocuklara aşılanmalıdır.
Spor yapmak metabolizmayı hızlandırır, omurga sağlığını korur, kas gücünü artırır ve çocuğun gelişimini desteklemeye yardımcı olur.
Spor yapan çocukların bağışıklık sistemine de güçlenmektedir, ayrıca süper yapmak çocuklarda uyku düzenine de katkıda bulunmaktadır.
Spor yapmanın çocuklar üzerinde psikolojik faydaları da bulunmaktadır. Çocuk spor sayesinde sakinleşir, agresif davranışlardan uzaklaşmaktadır ve sosyal bağlar kuran aktif bir birey haline gelir. Spor kişiye sorumluluk bilincini de aşıladığından dolayı kişisel gelişime oldukça katkısı bulunmaktadır.
Spor yapmak insana kendini iyi hissettirir ve vücudunu dinç tutar. Spor yapan bireyler güne daha iyi başlar ve kendini daha motive hisseder. Çocuk yaşta spora başlamak insan vücudu için yapılabilecek en sağlıklı durumlardan biridir. Beslenme ve spor ile desteklenen vücut hastalıklara karşı dirençli olur, kişinin zinde hissetmesine katkı sağlar.
Uzmanlar sağlıklı bir yaşama adım atmak adına mutlaka spor yapılması gerektiğini önemle vurgulamaktadır. Sporun birçok dalı bulunmaktadır, çocuklardan yetişkinlere çoğu kişi bu dallardan kendine en uygun olanı seçerek hayat kalitesini arttırmayı seçmektedir.
Aileler çocuklarına spor yapmaları konusunda örnek olmalı ve ilham vermelilerdir. Anne ve babasının spora eğiliminin olduğunu gören çocuk spora merak sarar ve çeşitli dallarda zamanla uzmanlaşabilir. Çocuk bu sayede erken yaşta hem hobi edinmiş olur hemde kendine ve yaşamına katkı sağlar. Katıldığı takım oyunları sayesinde bilinçli bir birey haline gelir.
Çocuğu spora teşvik ederken baskı kurmamak gerekmektedir, önerilerde bulunulabilir fakat zorlamak doğru bir seçenek değildir, çocuk seçimlerini kendi yapmalı, yetenekli olabileceği dalda ilerleme kaydetmelidir. Aksi takdirde çocuk spor yapmak istemeyebilir ve spordan uzaklaşır.
Yaşlara göre yapılabilecek spor dalları farklılık göstermektedir. Her yaş aralığına uygun bir spor dalı bulunmaktadır.
Aileler çocuklarını spora yönlendirirken yaş aralıklarına dikkat etmelidir, çocuk yaşına uygun sporlar yapmalıdır. Çocuklar gelişim aşamasında olduğu için bu duruma dikkat edilmelidir.
Yaşlara Göre Yapılabilecek Sporlar;
2 ve 3 Yaş:
Çocuklar uzmanların tavsiyesine göre 2 ve 3 yaşlarında koşma, zıplama, ip atlama, yakalama ve top oynama gibi aktivitelerde bulunabilirler. Aileleri gözetiminde yüzme sporu ile tanışabilirler. Çocuk bu sayede hareket ve sosyallik kabiliyetini keşfeder ve toplu oyunlara katılma eğilimi gerçekleştirir, uzmanlar hareket eden çocuğun durağan çocuğa göre daha sosyal olabileceğini vurgulamaktadır.
Çocuklar bu yaş aralığında basit hareketler yapmalılardır. Erkek çocukları bu yaşlardan itibaren top oynama gibi aktivitelere merak salmaktadır. Çocuk bu konuda da aile tarafından desteklenmelidir.
4-6 yaş:
4-6 yaş aralığında başlanılabilecek birçok spor dalıda bulunmaktadır. Çocuğun bu dönem içerisinde spora ilgisi daha çok artabilir ve enerjisini atmak için çeşitli spor dallarına yönelebilir.
Bunlardan biri jimnastik olarak bilinmektedir. Bazı uzmanlara göre ise jimnastik sporuna 3 yaşından itibarende başlanabilmektedir.
6-8 yaş:
Çocuklar 6 yaşından itibaren birçok spor dalında başarılı olabilirler. Spor dallarından en çok tercih edilen dal ise yüzmedir. Yüzme alanına yönelen çocuklar zamanla o olanda ustalaşabilir ve çeşitli ödüller alıp motive olabilir yada yüzmeyi çok iyi öğrenip bunu bir hobi haline getirebilir. Bu dal, aynı zamanda çocuğun anne ve babası ile olan yüzme aktivitelerine de katkı sağlar.
Çocuklar 6 yaşlarına geldiklerinde eğilimli oldukları spor dalları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamaktadır. Çocuklar anne ve babalarının desteğiyle yönelmek istedikleri spor dalını seçmelidirler. Atletizm dalı da çocukların ilgisini çeken bir alandır ve uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Çocuklar 7 yaşından itibaren tenise başlayabilir ve bu spor dalını hobi haline getirebilir. Çocuk tenis ile takım olma becerisini pekiştirir ve bu da ona hayatında büyük katkı sağlar.
Çocuklar ailelerinin de desteği ile bu zaman zarfında bisiklet binmeyi de öğrenebilmektedir. Bu da onların sosyal ve fiziksel becerelerini pekiştirir. Çocuk bu konuda profesyonelleşirse ilerleye yaşlarda bisiklet yarışları da katılabilir.
Çocuğun futbol, basketbol, voleybol gibi takım sporlarına katılması ise daha sosyal ve aktif bir insan olmasını sağlamaktadır. Takım ruhunu keşfeden çocuğun iletişimi kuvvetlenir ve dışa dönük bir çocuk haline gelir. Aynı zamanda bu sporların maçları bulunmaktadır ve çocuk gerektiği kadar emek verirse büyük takımlarda oynama şansı elde edebilir. Bu konuda da en büyük pay ebeveynlerinin çocuğu desteklemesi ve ilerlemesi konusunda çocuklarını yüreklendirmeleridir.
Çocuğun bu dönemlerde vücutsal gelişimi devam etmektedir ve bu gelişim spor ile desteklenir. Gelişimini spor ile destekleyen çocuklarda boy uzaması, hormonal rahatsızlıkların azalması, stres yönetimi, kaygı azalması ve mutluluk gibi etkiler görülmektedir. Spor enerjiyi çoğaltır ve kişinin daha dinç olmasına katkı sağlar.
mahmut