Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas varius tortor nibh, sit amet tempor nibh finibus et. Aenean eu enim justo. Vestibulum aliquam hendrerit molestie. Mauris malesuada nisi sit amet augue accumsan tincidunt. Maecenas tincidunt, velit ac porttitor pulvinar, tortor eros facilisis libero, vitae commodo nunc quam et ligula.
Fusce porttitor, ante quis auctor suscipit, velit nunc hendrerit dui, et efficitur metus elit sed purus Donec imperdiet mauris consequat massa condimentum blandit ut quis risus.
methods and techniques to
taking raw data - mining.
methods and techniques to
taking raw data - mining.
methods and techniques to
taking raw data - mining.
ÇOCUKLARDA DİL VE KONUŞMA
Bebeklerin dil gelişim süreci en çok merak edilip araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bebekler dünyayı gözlerini açtıktan itibaren dil gelişim süreçleri başlamaktadır, bebeklerin gelişim süreçleri farklılık göstermekte ve bu farklılıklar, her bebekte aynı süre zarfında gerçekleşmektedir, bebekler refleks olarak ilk doğdukları andan itibaren ağlamaya başlarlar.
Bu ağlama acıkma, altına yapma, üşüme ve ortamsal sıcaklıklarında etkisi ile bebeklerin tepkisel faaliyetleridir. bebek aylar geçtikçe agulama ve babıldama dönemi ile dil gelişim süreçlerine bir yenisini ekler, sonrasında ailesinin de katkıları ile öğrendiği kelimeleri tekrarlamaya başlarlar, dil gelişim aşamasındaki konuşma ayına geldiğinde bazı kelimeleri kolaylıkla söyleyebilmektedirler.
Bebeklerin gelişim aşamasını güçlendirmek adına her anne babaya önemli paylar düşer, bunlardan biri çocuğu ile her zaman iletişimde olmak göz temasını eksik etmemek, duygusal olarak onu desteklemek ve güvende hissettirmektir.
Güvende hisseden çocuk daha net ve anlaşılır bir şekilde konuşma eğilimine yaklaşır, çocuğun dil gelişimi büyüme çağlarına kadar devam eder ve çocuk bu çağlara kadar ebeveynleri tarafından desteklenmektedir.
Çevresel faktörlerin önemi konuşma aşamasındaki çocuk için çok önemlidir, örneğin kalabalık bir ailede yetişen çocuk etrafta duyduğu sesleri daha çok kavramaya ve anlamaya yönelebilir ve konuşma gelişimi bu açıdan hızlanabilir.
Çekirdek bir ailede büyüyen çocuğun ise konuşma gelişimini desteklemek için ebeveynleri güzel bir iletişimde olmalı doğru ve akıcı şekilde dillerini konuşup çocuklarına öğretmelidirler.
Ay Ay Bebek Dil Gelişimi
Bebeklerin dil gelişimi, 0-6 hafta, 6 hafta-3 ay, 3-6 ay, 6-9 ay, 9-12 ay, 12-24 ay, 18-24 ay, 2-3 yaş, 3-4 yaş aralıklarında ilerleme kaydeder.
Bebeklerin dil gelişim evreleri doğdukları andan itibaren başlamaktadır. 0-6 haftalık çocuklar ağlama refleksi ile dil gelişim evrelerine ilk adımı atarlar. Ağlamak bebeğin gereksinimlerinin karşılanması adına başvurduğu bir yöntemken bazı zaman ise reflekssel olarak gerçekleşmektedir.
6 hafta ve 3 ay aralığındaki bebekler ise anlamsız sesler çıkarabilirler, bebekler bu dönemde annesinin sesine duyarlı olmaktadırlar. Bu dönem gıgıldama dönemi olarak bilinmektedir, bebek bu dönemlerde mutluluğunu ifade edebilecek neşeli sesler çıkarabilir.
Bebekler 6-9 aylık oldukları andan itibaren agulama ve babıldama dönemi başlamaktadır. Bebekler bu dönemde kendi seslerini fark ederler ve ortamdaki seslere daha çok duyarlı olurlar. Sesli ve sessiz harfleri çıkarmaları bu dönemde olasıdır.
9-12 aylık evrede ise bebek sesleri taklit edebilir, bu dönem konuşmaya son hazırlık evresi olarak bilinmektedir.
12-24 ay içerisinde ise bebekler mırıldanma dönemine girerler ve artık kelimeleri ard arda söylemeye başlarlar. Örnek olarak; ba-ba, de-de gibi kelimeleri tekrar ederler.
Çocuklar bu dönemden sonra konuşma eğilimine daha yatkındırlar ve konuşmaya daha meyilli bir hale gelirler. Çevrelerinde ki konuşmaları daha iyi anlamaktadırlar ve cevap vermek için sabırsızlanmaktadırlar.
Çocuklarda 18-24 ay aralığında artık kelimeleri net bir şekilde söylediği, denilen şeyleri anladığı ve derdini daha iyi anlattıkları görülmektedir.
Çocuklar 3 yaşından sonra ise net bir şekilde cümle kurabiliyor hale gelmektedir. Kendilerini düzgün ve anlaşılır bir şekilde ifade edebilirler. Çocukları bu süre zarfında desteklemek oldukça önemlidir. Çocuğa yeni kelimeler öğretmek ve kitap okumak dil gelişim sürecini olumlu etkiler.
Çocuklar yeni kelimeler kullandıkça onları yüreklendirmek adına olumlu tepkiler verilmeli ve çocuğun özgüveni her zaman tazelenmelidir. Bu sayede çocuk kendinden emin bir şekilde iyi bir ses tonu ile konuşmak için en önemli adımını atmış olur.
Her anne babanın heyecanla beklediği süreçlerden biri bebeklerinin konuşma yetisidir. 2 ile 5 yaş arasında gerçekleşmesi beklenen konuşma beceresi bazı çocuklarda daha geç gerçekleştiği gözlemlenmektedir.
Çocukların dil becerilerini geliştirmek adına birçok egzersiz uzmanlar tarafından önerilmektedir ve çoğu anne- baba bu yöntemleri uygulanmaktadır.
2 ile 5 arasında konuşması beklenen fakat konuşma becerisi gelişmemiş olan çocuklar için uzman yardımı almak şarttır. Çünkü işitme sorunları, dil bağı sorunları, zeka sorunları ve travmalarda çocuğun beklenen süreçte konuşmamasını etkileyen en önemli faktörler arasında gösterilebilir. Bu sebep ile uzmanlardan yardımcı almak ve yönlendirilmek çocuğun gelişimi için önemlidir.
Çocukların Konuşamamasının Nedenleri Nedir?
Çocukların en önemli gelişimlerinden biri olarak bilinen konuşma yetisi zamanında gerçekleşmemiş ise bunun nedenlerinden biri dudak ve ağız kısmında olan problemler olabilir.
Çocuk gelişim çağında aile de gördüğü olumsuz etkenlerden etkilenebilir, kavga ve tartışma ortamında kalan çocuk korku ve tedirginlik içerisinde konuşma yetisinden uzak kalmayı tercih edebilmektedir.
Erkek çocukları kız çocuklarına göre daha geç konuşur ve bu toplum genelinde de bilinen bir olgudur.
Çocuğunuzun konuşamamasının bir diğer nedeni ise dil gecikmesi olabilir. Çocuğunuzla az konuşmak, iletişim yetersizliği, çocuğun kendini ancak okul çağlarında yavaş yavaş ifade etmesini sağlar.
Çocuğun merkezi sinir sisteminin etkilenmesi halinde de geç konuşma gözlemlenebilir. Mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir.
Konuşma bozukluğu organik ve işlev bozukluğu olarak ikiye ayrılır.
Organik bozukluk;
Organa bağlı olan bir konuşma bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.
İşlev bozukluğu;
Herhangi bir organla ilişiği olmayan bir bozukluktur.
Eğer bir çocukta konuşma gecikmesi yaşanıyor ise mutlaka sinir sistemine de bakılmalı ve uzmanlar tarafından incelenmelidir.
Geç konuşma genetik olarakta gözlemlenebilmektedir. Aile bireyleri arasında geç konuşan var ise çocukta da aynı semptomlar görülür.
Geç Konuşma Tedavisi
Bazı çocukların beklenen yaş aralığında konuşmamasının birçok nedeni olabilir. Önceliğiniz sorunun kaynağını öğrenip tedavi yöntemlerine başvurmaktır.
Bu tedavi yöntemlerinden biri ise konuşma terapisidir, birçok uzman bu vasıta ile konuşma sorununa çözüm bulabilmektedir.
Erken müdahale edildiği takdirde sonuçlar daha verimli olabilmektedir. Bu sebep ile ailelerin çocuklarını her zaman gözlemlemeleri gerekmektedir.
Ebeveynler bebeğinin gelişimini takip ederken birçok unsuru düşünür ve araştırır. Bebeğinin tüm ilkleri anne ve babaların dikkatinden hiçbir zaman kaçmaz. Bebeğinin konuşma serüvenine tanıklık etmek için heyecanla bekleyen ebeveynler, çocukları konuşmaya başladığı andan itibaren onu gözlemler.
Bebeğinin erken konuşması ise genellikle zeka belirtilerinden biri olarak düşünülür, birçok uzmana göre de erken konuşmak zeka belirtilerinden biridir fakat bu olguyu destekleyecek farklı unsurlarında olması gerektiği vurgulanmaktadır.
Bebek yaşıtlarından ileri bir düzeyde ilerliyor ise ebeveynleri tarafından görsel, işitsel açısından olumlu destekleniyor demektir. Bu da bebeğin zeka gelişiminde oldukça önemli bir paydır. Bebeklerin zeka gelişimi 0-2 yaş aralığında oluşmaktadır. Erken konuşmaya başlayan bebekler, mutlaka ebeveynleri tarafından daha çok desteklenmelilerdir. Bu sayede çocuğa daha çok güven gelir ve öğrenme yetisi gelişir.
Bebeklerde Zeka Gelişimi
Bebekler doğdukları andan itibaren etraflarında olup biteni gözlemler, takip eder ve hafızasında yer edinir. Bebekler için zeka gelişiminde görsel ve işitsel olaylar oldukça etkili rol oynar. Tüm bebekler duygusal olarak anneye bağlıdır ve bu süreçte annenin çocuk ile iletişimi zeka gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Bebekler birinci aydan itibaren dünya ile daha çok bağlantılı olurlar. Bu sebep ile çevrelerinde ki cisimleri, sesleri ve hareketleri takip edip dinlerler. Bu da bebeklerde ki zeka gelişimini olumlu anlamda desteklemektedir.
Çocuklar ilerleyen aylarda nesneleri daha iyi tanımaya ve dokunmaya başlar. Öğrenme becerisinin gelişimi açısından resimli kitaplar oldukça önem taşır. Çocuklar anne ve babalarını gözlemledikleri için bu zaman zarfı içerisinde daha çok çocuğa yönelik yapılan aktiviteler ve konuşmalar çocuğun zeka gelişimini ileri düzeye taşımaya yardımcı olabilmektedir.
Bebekler genellikle 1 yaşından sonra her şeyi daha net anlamaya ve dinlemeye başlar. Hareketlerinizi taklit edebilir ve kendi kendine oyunlar türetebilir. Bu da zeka gelişiminin iyiye gittiğini gösteren durumlar biri olarak bilinmektedir.
Özellikle zeka gelişiminde beslenmenin oldukça önemi vardır. Anneninde çocuğunda iyi beslenmesi, çocuğun sinir sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle doğal proteinler tüketen bir ebeveyn, anne sütününde zenginleşmesini sağlar ve bu da zeka gelişimini olumlu yönde etkiler.
Omega-3 yağı ise çocuğun beyin gelişimini etkiler aynı zamanda göz gelişimine de faydası olduğu bilinmektedir. Anne sütü beyin gelişimi için oldukça önemlidir, çünkü anne sütünün içerisinde çinko bulunmaktadır bu mineral bebeğin sağlıkla büyümesi için zeka gelişiminde önemli rol alır.
Bebekler kendilerini ifade etmek adına çeşitli yöntemler ile anne ve babaları ile iletişim kurarlar. İletişim öncelikle anne karnından itibaren başlar, bebekler annelerinin seslerini tanırlar ve hamileliğin belirli aylarından sonra anne bebek ile iletişimde olduğunda ve ona seslendiğinde tekme atarak yer değiştirerek tepki verirler. Anne karnında başlayan iletişim, gelişerek daha iyi noktalara gelmeye devam eder.
Bebekler doğdukları andan itibaren ağlayarak iletişim kurarlar, dil gelişimleri henüz başlamadığı için herhangi bir istekleri olduğunda bunu ağlayarak ifade ederler. Bebekler ile iletişimde olmanın ilk temel unsurları, göz teması kurmak, onu kucağa alıp güvende hissettirmek, onunla devamlı konuşmaktır.
Bebekler gelişim çağlarının en önemli zamanlarından biri olan 2. aylarını doldurduklarında, mırıldanmaya ve sesler çıkarmaya başlarlar, bu da onların ebeveynleri ile iletişim kurma serüvenlerinden biridir. Gelişimlerinin 2. aylarında ortamda ki nesneleri ve sesleri daha dikkatli dinlemeye başlarlar.
Ortalama 7. aydan itibaren ise agulama dönemi başlamaktadır. Bebekler aynı kelimeleri art arda tekrar ederek farklı kelimeler türetebilir, bu dönemde ise anne ve babanın çocuk üzerinde ki ilgisi oldukça önemlidir. Onun ebeveynleri ile iletişimde olmak istemesi gelişme sürecinin en önemli yapı taşlarından biridir. Bu sebeple her gün düzenli olarak dil egzersizleri yapılmalıdır.
Bebekler ve İletişim
Bebekler konuşamasalar bile kendilerini ifade etmenin yolunu bulurlar. Bir yemeyi yemek istemediklerinde onu iterler yada kafalarını çevirirler. Uyumak istemediklerinde yataklarından kalkmaya çalışırlar, altına yaptıklarında ağlayarak bunu anlatmaya çalışırlar ve mutlu oldukları zaman zarfında ise tebessüm eder, gülücükler saçarlar. Bu da onların iletişim gelişim aşamasının bir parçası olarak bilinmektedir. Çocuk ile geçirilen her anda iletişimde olmak onun dil gelişimini olumlu yönde etkileyecektir ve kendini daha iyi ifade etmesini sağlayacaktır.
Bebekler ile konuşurken anlaşılır cümleler kurmak onların sizi anlaması açısından önemlidir. Sakin ve dingin bir ses tonuyla onlarla iletişimde olmak onların konuşma sürecini destekleyecektir ve geliştirecektir.
Bebekler 0-2 aylık dönemde ağlayarak iletişim kurarken, 3 ve 4. aylarda ise mırıldanmaya benzer sesler çıkarabilirler. Sonraki aylarda ise kendi seslerinin farkına varmaya başlarlar.
Bebekler zamanla çevrelerini gözlemlemeye başlar ve yaşlarını doldurduklarında ise her nesneyi merak eder ve onun ne olduğunu öğrenmek isterler. Bunun içinde çoğunlukla nesneleri ebeveynlerine gösterip sesler çıkarırlar. Bu sayede iletişim olguları da gelişmektedir.
Bebekler seslerini farkettikten sonra, seslerinin alçalıp yükselebildiğini de fark ederler ve bağırma, çığlık atma yada yüksek sesle gülme gibi küçük oyunlar oynayabilirler.
Belirli bir zamandan sonra nesnelerin ismini kolaylıkla ifade edebilir hale gelen bebekler, gelişim çağlarının en önemli anlarını yaşarlar. Zaman ile kelime dağarcıkları da oldukça gelişir ve konuşma evresine başlarlar.
Bebekler doğdukları andan itibaren yaşamsal faaliyetleri gösteren sesler çıkarmaya başlarlar. Ağlama ve esneme bu belirtilerden biridir. Bunlar her bebeğin içsel bir şekilde yaptığı bir şeydir. Bebeğin dil gelişim evreleri ay ay gerçekleşir bu evreler ebeveynleri tarafından gözlemlenmelidir. Bebek büyüdükçe yaşamsal faaliyetleri de artar ve bu sayede dünyaya daha kolay adapte olmaya başlarlar.
Bebeklerin bir gelişim basamakları evreler halinde gerçekleşir, bu evrelerden biri de agulama dönemidir.
Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içerisinde bebekler, ağlama dışında çok fazla ses çıkartmazlar ve dil gelişimleri devam eder.
İkinci aydan itibaren ise bebeklerin agulama dönemi başlar, uzmanlar bu eylemin doğuştan gelen içgüdüsel bir iletişim biçimi olarak nitelendirirler. Bu evrede babıldama eylemi de başlamış bulunmaktadır.
Bebekler agu sesi çıkarırken mırıldanmaya başlar bu evre dil gelişim evresinin en önemli basamaklarından biridir, Bebek ile mutlaka göz teması ile iletişim kurulmalı ve desteklenmelidir.
Agulama dönemininin sonuna yaklaşıldığında bebekler, sesli ve sessiz harfler kullanabilirler.
Agulama evresinde,
ağlama, babıldama ve çağıldama evresi bulunur ve bu evreler ay ay aşamalı olarak gerçekleşir.
Agulama döneminde, ebeveynler bebeklerinin dil gelişimine katkı sağlamak için onlarla iletişim kurmaya kesintisiz devam etmelilerdir. Nesneleri bebeklerine tarif etmeli, isimlerini tekrarlamalı ve mutlaka göz teması kurmalılardır.
Bebekleri agulama sürecinde desteklemek, onların ileri evrelerine bir adım daha yaklaştırmaktır. Bu sebeple çocuklar gözlemlenmelidir.
Agulama Dönemi
Agulama dönemi kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Bu dönemde bebekler, çıkardıkları seslerin farkına varmaya başlarlar ve seslerini tanırlar.
Agulama döneminin ağlama evresinde bebekler bilinçsizce sesler çıkarırlar. Bu evre 0-2 ay arasında gerçekleşir.
6 ve 12. ayda gerçekleşmekte olan çağıldama evresinde ise bebekler ilk kelimelerini söylemiş bulunmaktadırlar.
Bebeklerin gelişimi evreler halinde gerçekleştiği için onlara bu dönemde resimli kitaplar okumak görsel ve işitsel olarak desteklemek, kelime haznesine yeni kelimeler sunmak ve bu kelimeleri tekrarlamak ebeveynler tarafından dil gelişim sürecini destekleyen en önemli faktörlerden biridir.
Agulama döneminde ise ünlü ve ünsüz harfler çıkarmaya başlanır. Örnek olarak; ba-ba kelimesini tekrarlamaktadırlar. Bu evre 2 ile 6 ay arasında gerçekleşir.
Konuşmak en önemli iletişim unsurlarından biridir, kendimizi daha iyi ifade etmek ve istediğimiz eylemleri gerçekleştirmek adına sözsel iletişimi günlük hayatta sıklıkla kullanırız.
Bebeklikten çocukluğa, çocukluktan yetişkinlik dönemine uzanan bu evrenin farklı aşamaları vardır ve konuşmak uzun bir serüvendir. Dilin etkin bir şekilde öğrenilmesi için bebeklikten itibaren aile tarafından desteklenmek gerekir. Dil çevresel faktörlerden etkilenen bir yapıdadır. Bebekler agulama döneminin ağlama evresinde belli belirsiz sesler çıkarmaya başlarlar. Aylara yayılmakta olan bu dönem babıldama ve çağıldama evreleri halinde devam eder.
Babıldama Dönemi
Babıldama evresi ise bebeğin 6-12 aylık evresinde başlar. Babıldama döneminde çocuklar ma-ma, ba-ba gibi sesler çıkarırlar ve tekrar ederek kendi seslerine alışmaya başlarlar. Babıldama her bebeekte farklı hecelerle başlar. Bazen anlamlı bazen ise anlamsız kelimeler ortaya çıkabilir. Bebek bu dönemde anne ve babasının söylediklerini anlamaya başlayabilir.
Babıldama döneminde ünlü ve ünsüz harfler bir araya gelir ve bebek çeşitli sesler çıkarır. Dil gelişimi açısından en önemli dönemlerden biridir, bebek bu kelimeleri tekrar ettikçe motive edilmeli, alkışlanmalı ve olumlu şekilde tepkiler verilmelidir. Bu da bebeğin süreç içerisinde ki gelişimini destekler. Bebekler babıldadıklarında mutlaka onlara tepki verilmesi gerekmektedir. Bu sayede özgüvenleri artar ve konuşmaya daha meyilli hale gelirler.
Babıldama dönemi de kendi içinde ayrılmaktadır;
İkili babıldama de-de şeklinde ifade edilirken, ikili olmayan babıldama da, bebek aynı kelimeleri tekrarlamaz ve farklı kelimeleri bir araya getirmektedir. Son olarakta geliştirilmiş babıldama 9 ve 12. aylarda başlamaktadır ve bu süreç babıldama serüveninin sonuna yaklaşıldığını gösterir. Bebek gelişmektedir ve farklı bir evreye geçmektedir. Kelime dağarcığına yeni kelimeler eklemeye müsait hale gelir.
Babıldama evresi bebeklerin ilk konuşma evreleri olarak bilinmektedir. Bebekler konuşmaya çalışma eğilimindedir. Aynı zamanda babıldama dönemi evrenseldir. Babıldamaevresi bebeklerin çıkardığı gönüllü seslerdir. Bebek sesini tanımaya başlamış ve etrafa duyurmaya meraklı hale gelmiştir. Bu bebeğin en önemli gelişim aşamalarından biri olarak bilinir. Bebekler bu dönemde sesleri bilinçli şekilde çıkarmaya başlamaktadır.
Babıldama dönemi en önemli gelişim evrelerinden biridir, dil ve beyin gelişiminin temeli bu dönemde başlamaktadır.
Bebeklerde dil gelişim aşaması oldukça önemli bir evredir. Bu evrelerde bebeğin çevresel gözlemleri ve ortamda yapılan konuşmalar etkili rol oynar.
Bebeklerin dil gelişimi evreleri, 0-6 hafta, 6 hafta-3 ay, 3-6 ay, 6-9 ay, 9-12 ay, 12-24 ay, 18-24 ay, 2-3 yaş, 3-4 yaş, 4-5 yaş, şeklinde ilerlemektedir.
Bebekler ilk 6 hafta dünyaya adapte olmaya çalışırken, aynı zamanda reflekssel olarak ağlama ve esneme eylemlerini gerçekleştirirler. henüz kendini ifade etme yöntemleri gelişme aşamasındadır.
Bebekler 3. aylarına doğru gıgıldama dönemine girerler, tekrarı olmayacak sesler ve tınılar çıkarmaya başlarlar. Bu gelişim bebeklerin seslerini tanıması adına oldukça önemlidir. Bebekler bu dönemde annesinin sesini daha yakından tanımaya başlar, sese duyarlı oldukları bir döneme girmiş bulunurlar. annelerinin seslerini duyduklarında ona yönelik sesler çıkarabilirler.
Bebekler 6. aylarından itibaren agulama ve babıldama dönemine adım atarlar ve sesli sessiz harfleri çıkarmaya başlarlar. Ses tonunuzdan iyi veya kötü tepkilerinizi ayırt etmeye başlarlar. Bebekler bu dönemde ritim kullanmaya başlayabilir. Babıldama dönemi çocukların sesini keşfettiğini dönemlerden biri olarakta bilinmektedir.
İlerleyen aylarda, çoğunlukla 1 yaşına yaklaşırken bebeklerde, mırıldanma başlar ve sözcükleri tekrar etmeye art arda söylemeye başlarlar. Mırıldanma dönemi, bebeğin konuşma evrelerine atılan adımına az kaldığının göstergesidir.
Bebek 1. yaşında ise çıkardığı sözcüklerin farkına varmaya başlar ve kendi sesine alışma noktasındadır.
1 ve 2 yaş arasında ilk kelimeler ortaya çıkmaya başlar. Çocuğun kendini ve isteklerini ifade etme zamanı gelmiştir. Başlangıç seviyesinde ilerleyen bu dönemde, Çocuk isteklerini ebeveynlerine iletebilir ve ebeveynleri bunu anlar.
Çocuğun kendini ifade etme duygusu gelişmektedir ve bir çok şeyi anlamlandırabilir.
Çocuklar iki yaşın sonlarına doğru yeni sözcükleri haznelerine eklerler, bunları kullanmayan ve kendilerini ifade etmeye hazır hale gelirler. anlamlı konuşmaya başlayan çocuk, nesneleri daha iyi tanır ve konuşma bilinci kazanır.
Çocuğun 2. ve 3. yaşında sözcük açısından geliştiği görülmektedir. Çocuk yüklem bulunmayan cümleler kurmaya başlar, zamanla sonu yüklemle biten cümleleri de kullandığı görünmektedir. Bu da çocuğun ebeveynlerinin bilinçli bir yöntemle çocuğa yeni kelimeler kazandırmasıyla meydana gelir.
Çocuk 4 yaşından sonra artık kendini ifade edebilir ve sonu yüklemli olan cümleleri rahatlıkla kullanabilir, bu da onun dil bilgisinin geliştiğini ve yeni sözcüklere açık olduğunun göstergesidir. Bu dönemde kitap okumak, eğitici oyunlar oynamak, sözcük hanesini olumlu yönde etkiler.
Çocuk 4 yaşından itibaren cümlelerinde özne nesne ve yüklem kavramını kullanır ve bu kavramı neredeyse tamamıyla oturtmaya başlamıştır.
Düzgün bir şekilde cümle kurulduğu ve ifade etme yeteneğinin ilerlediği görülmektedir. 5 ve 6 yaş döneminde ise çocuk bilinçli bir şekilde konuşmaya başlar. Bebeklik dönemi geride kalmıştır ve çocukluk dönemi başlamıştır.
Dil gelişiminde ilk aylar oldukça önemlidir ebeveynlerin bu konuda hassas davranmaları gerekir. Anne ve babalar sabırlı bir şekilde çocuklarının dil gelişimini desteklediklerinde, ay ay aşamalı bir şekilde dil gelişimini gözlemledikleri ve bebeklerin sağlıklı bir şekilde dil gelişiminin ilerlediği görülmektedir.
Dil, kendimizi ifade etmek ve konuşmak için iletişimin en önemli simgelerinden biridir. Bebekler dünyaya gözlerini açtıkları andan itibaren ebeveynleri tarafından dikkat ile gözlemlenir. Bir anne babanın en çok şahit olmak istediği şeylerden biri çocuklarının konuşmasıdır.
Dil gelişimi her çocukta farklıdır. Dil gelişimi çocuğun doğduğu andan itibaren başlar ve günden güne gelişmeye devam eder. Çocukların dil gelişimi duyusal ve görsel olarak desteklenmelidir. Çocuklar agulama döneminden konuşma dönemine geçerken birçok yeni kelimeye ihtiyaç duyarlar.
İletişim ise dil gelişiminde en önemli faktörlerden biridir. Çocuklarla, bebekliklerinden itibaren iletişim kurmak, onların gelişimini büyük oranda desteklemektedir.
İnsanlar duygu ve düşüncelerini ifade etmek adına konuşma refleksine ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple bebekler ebeveynlerinden bir şey isterken ve oyun oynarken konuşmaya çalışır yada ifade etmek etmek isterler, işte tamda bu anlarda dil gelişmeye başlamaktadır.
Dil becerisi zamanla gelişmektedir, anne ve babalar çocuklarına etraflarında ki nesnelerin adlarını tanıtmalı ve isimlerini dile getirmelidir, çocuk nesneleri tanıdıkça, bu durum görsel ve işitsel olarak dil gelişimini destekler.
Bebeklerde Dil Gelişimi Aşamaları
Bebekler kendilerini ifade edebilmek adına öncelikle kelimeleri bir bütün halinde kullanmadan iletişim kurmaya başlar. Bu gelişim harfler ile başlayabilir. Sonrasında harfler kelimelere dönüşür.
Bebekler 2-5 aylıkken agulama ve babıldama evresindelerdir. Sonraki aylarda ise kendilerini tekrar ederler.
Bebekler 1 yaşından itibaren anlamlı kelimeler kullanmaya başlamaktadır.
Bebekler, 24. ayı tamamladıktan sonra ise kelime haznelerinde artış gözlemlenmektedir.
Çocuklar anne ve babalarını rol model olarak görürler ve onları taklit ederek dil gelişim sürecini başlatırlar.
Çocukların herhangi bir kelime söyledikten sonra ebeveynleri tarafından ödüllendirilmesi de, çocuğun dil gelişimine önemli bir katkı sağlar.
Dil Gelişimini Destekleyen Faktörler;
Dil gelişimini destekleyen en önemli faktör çocuğun yetişmekte olduğu aile ortamıdır. Çocuk bu ortamdaki iletişimi benimser ve örnek alır.
Oyunlar ve etkinlikler dil gelişim sürecini olumlu yönde etkilemektedir.
Çocuk şarkıları ve tekerlemeleri dil gelişimine katkı sağlayan unsurlardandır.
Çocuklara, bebekliklerinden itibaren kitap okumak, onların dil gelişim sürecini destekler.
Çocuklar ile bol bol konuşmakta dil gelişimlerini ileri bir noktaya taşımalarına yardımcı olmaktadır.
Bebekler anne babalarının desteklemesi ile en iyi şekilde, konuşma eğilimlerini gerçekleştirebilirler. Bireyin doğduğu andan itibaren öğretici bir şekilde dil gelişimini kavramasına yardım edilmelidir. Çocuklar ortamdaki sesleri hareketliliği görsel ve işitsel olarak beyinlerinde yer ederler ve bu onların gelişim sürecinin en önemli önemli parçalarından biridir. Çocukların dil gelişim sürecinde uzun ve anlamsız cümleler yerine kısa ve anlamlı cümleler kurulmalıdır. Çünkü çocuklar belirli bir zamandan sonra anne babayı daha iyi anlamaya başlarlar, konuşamasalar bile sizin demek istediklerinizi kavrayabilirler, bu da onların dil gelişim sürecini etkiler.
Kız bebekler erkek bebeklere göre konuşmayı öğrenme açısından daha istekli olabilirler. Bu durum her bebekte farklılık göstermekte olup bazı zaman cinsiyet ayırt etmeksizin erkek bebeklerin daha hızlı öğrendiği bile gözlemlenebilir. Bu tamamen bebeğin öğrenme istediği ile doğru orantılıdır. Aynı zamanda çevresel faktörlerde durumu olumlu yönde etkileyebilir.
Bebeklerin Erken Konuşması İçin Yapılması Gerekenler
Her bebeğin gelişim süreci aşağı yukarı aynıdır, anne babalar bu gelişim sürecini sabırla beklemeli ve çocuğu konuşma konusunda zorlamamalılardır. Dil gelişim sürecine katkı sağlamak isteyen ve çocuğun en iyi şekilde öğrenmesini isteyen ebeveynler ise çocuğun konuşma gelişimine destek olmak için mutlaka bununla alakalı kitaplar makaleler okumalı ve araştırmalar yapmalıdırlar, çocuklara yeni kelimeler öğretilmeli ve bu kelimeler kolay ve basit bir şekilde hecelenmelidir.
Bebekler gelişim süreçleri desteklendiğinde ve ebeveynleri tarafından eğitici içerikler ile dil gelişimleri sağlandığında olması gereken zaman zarfında konuşmaya başlarlar. Önemli olan bebeklerin bir an önce konuşması değil en iyi şekilde eğitim verilip kelimeleri doğru ifade edebilmesi kendini anlatabilmesi ve baskı altında olmadan konuşmaya başlamasıdır, aksi taktirde çocuğun üzerinde kurulan baskı ters tepebilir ve çocuk konuşma eğilimine daha geç gerçekleştirebilir, çocuğu zorlamamak ve bu konuda dirayetli bir şekilde ilerlemek çocuğun dil gelişim evrelerini daha iyi etkilemektedir.
Çocuklar ile şarkı söyleyip tekerlemeler söyleyen ebeveynlerin olumlu geri dönüşleri olduğu gözlemlenmiş ve uzmanlar tarafından en sık önerilen tavsiyelerden biri haline gelmiştir.
Çocuklarının en iyi şekilde dil gelişim evresini tamamlamasını isteyen ebeveynler, onunla göz teması kurarak iletişimde olmalıdırlar ve çocuklarına bir şey anlatırken, çocukları anlamadıklarında onlara bağırmamalı, sakin bir ses tonunda konuşmalıdırlar. Çocuklar bir nesneyi işaret ettiklerinde o nesnenin ne olduğu, ne işe yaradığı ve adı anlamlı bir şekilde anlatılmalıdır. Çocuklar defalarca aynı nesnenin ismini de sorabilirler. Anne ve babalar, çocuk o nesneyi öğrenene kadar çabalamalı ve konunun üzerinde durmalıdırlar. Çocuklara etraflarındaki tüm nesneler tanıtılmalı ve öğretilmelidir. Bu sayede çocuk nesnelerin isimlerini söylemek için konuşma eğiliminde bulunacaktır.
Çocuklara konuşmaları için acele ettirmek, çocuğun dil gelişim evresini olumsuz etkileyecektir. Akışta olmak ve çocuğa konuşması için ısrarcı davranmamak ve aynı zamanda çocuğu gözlemlemek olumlu geri dönüşler olmasını sağlamaktadır.
Resimli kitapların çocukların dil gelişimi açısından en destekleyici unsurlardan biri olduğu birçok uzman tarafından söylenmektedir. Resimli kitaplarında eğitici ve öğretici olanları tercih edilmelidir, Örneğin hayvanları anlatan bir resim kitabı, resimsiz kitaplara oranla daha akılda kalıcı olduğu gözlemlenmiştir.
Çocuk hayvanı gördüğünde ismini kolaylıkla söylemek isteyecektir. Bu kitapların birçok çeşidi bulunmaktadır. Harfler, anlatan, cisimleri anlatan, sayıları anlatan ve hayvanları anlatan kitaplar ebeveynlerin tercih sebebi olup uzmanlar tarafından dil gelişimi ve konuşma açısından önemli olduğu vurgulanmıştır.
Dünyaya gelen her çocuk sevgi ve şefkatli büyümeyi ve öğrenmeyi hak eder. Çocukların doğduğundan itibaren değil gelişimi oldukça önemlidir bu sebeple anne ve babalar çocuklarının gelişimine katkı sağlamak için egzersizler yapmalı kelime tekrarlarında bulunmalıdır.
Konuşmak tüm insanların ihtiyaç duyduğu ve sosyal hayatı güçlendiren en önemli yapı taşlarından biridir, kendimizi ifade etmek isteklerimizi dile getirmek duygu ve düşüncelerimizi karşı tarafa aktarmak için dil gelişimi insan hayatında büyük bir rol oynar. Bebeklikten başlayan bu gelişim yetişkinlik dönemine kadar devam etmekte ve hayat boyu tüm yaşam koşullarımızı etkilemektedir.
Bebeklerde konuşma gelişimi anne babanın ilgisiyle başlar ve bu süreçte onların ilgisiyle desteklenir, ebeveynlerin çocuklarını görsel ve işitsel olarak konuşmaya hazırlaması uzun bir serüvendir. Sabırla dil gelişimi aşamalarını takip etmek, uzman görüşlere başvurmak gerekir.
Bir çok ebeveyn çocuğunun konuşma gelişimini hızlandırmak için araştırmalar yapmaktadır, uzmanların en çok tavsiye ettiği şeylerden biri resimli kitaplar ile konuşma gelişimini desteklemektir.
Çocuğun Konuşma Gelişimini Hızlandırmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Çocukların konuşma gelişimini hızlandırmak için ilk yapılması gerekenlerden biri onlarla iyi bir iletişim kurmaya çalışmaktır. Kelimeleri özenle seçmek bazen hecelemek ve anlaşılır bir şekilde bebekle konuşmak onun gelişimine katkı sağlayacaktır.
Oyun oynarken tekerleme ve bilmecelerle konuşma eyleminde bulunmak çocuğun dikkatini çeker.
Uzmanların en çok önerdiği unsurlardan biri ise resimli kitaplardır, resimli kitapların görsel ve işitsel olarak konuşma eylemine büyük katkı sağladığını görülmektedir.
Alfabede ki harfleri saymak ve sayı saymak da çocukların dil gelişimini hızlandırır.
Şarkı söylemek bebeğin iletişim becerilerini geliştirmektedir. Ebeveynler çocuklarına şarkılar söyleyip öğreterekte yeni kelimeler öğrenmesini destekleyebilirler.
Bebekler ailelerinin konuşmalarını benimsemektedir. O sebeple çocuk doğduktan sonra dil kurallarına uygun şekilde konuşmak, çocuğun dil gelişimi açısından önemlidir. Bu sayede kelimeleri doğru ve düzgün konuşmayı öğrenirler.
Çocuklar ile bebek gibi konuşmamak gerekir, doğru dil bilgisi kurulları benimsenmelidir.
Çocuğun konuşma gelişimini hızlandırmak için, televizyon ve tablet gibi nesnelere başvurulmamalıdır. Televizyondan uzak tutulan ve gerçek iletişim ile dil gelişimini hızlandırılan çocukların daha hızlı bir şekilde konuşma gelişimini tamamladığı görülmektedir.
Çocuklara yemek saatlerinde, yiyeceklerin adları, renkleri ve kokuları hakkında ufak bilgiler verilmelidir. Bu sayede çocuğun kelime dağarcığı kuvvetlenir ve görsel ve işitsel olarak ebeveynleri tarafından desteklenir.
Çocuğunuzla iletişim kurarken ses tonunuzun sakin olması oldukça önemli bir etkendir.
Ebeveynler çocuklarının eliyle işaret ederek gösterdiği nesneleri teker teker anlatmalıdır. Bu sayede dil becerisi gelişir. Çocuğun dil gelişimi için, ay ve yıl olarak yaş seviyesine uygun olarak yönlendirilmesi çok önemlidir. Hızlıca konuşmasını beklemek yerine, doğru ve düzgün bir şekilde kelimeleri öğrenmesi sabırla beklenmeli ve gelişimine eşlik edilmelidir.
Tüm ebeveynler çocukları doğduktan sonra onun gelişim sürecini yakından takip eder. Bebeklerinin ilk yaşam becerilerini izlemek ve yakından şahit olmak çok değerlidir. Bebeklerin ilk kelimesi her zaman çok önemlidir ve her aile de heyecanla beklenir.
Bebeğin doğduğundan itibaren duyduğu kelimeler oldukça önemlidir. Ebeveynlerin çocukları ile oyun oynanıp bu süre zarfında vakit geçirmesi çocuğun konuşmasında oldukça etkili olduğu uzmanlar tarafından sıkça dile getirilmektedir
.
Çocukların öğrenme becerilerini geliştirmek adına en önemli adımlardan biri şarkı söylemek tekerlemeler ile desteklemektir. Çocuk bu sayede kelimeleri kolay yada zor diye ayırt etmeden anlamaya ve dinlemeye başlar. Uzmanların en çok dikkat edilmesi gerektiğini söylediği şeylerden biri de televizyon, pc ve tablet gibi teknolojik aletlerden çocukların uzak tutulması gerektiğidir. Bu süreci birlikte vakit geçirerek değerlendirmek daha verimli olacaktır.
Çocukların konuşmaya başlaması ise 2 ile 5 yaş arasında gerçekleşmektedir. Çocuğun bu süreçte görsel ve işitsel olarak gelişmesine olanak tanımak için çocuğu zorlamadan oyun şeklinde kelime dağarcığını genişletmek ve onu bu konuda geliştirmek etkili olan unsurlardan biridir.
Çocuğun Dil Gelişimi İçin Neler Yapılır?
Özellikle resimli kitaplar almak ve çocuğun bu şekilde dikkatini çekip kelimeler öğretmek ebeveynlerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Bu yöntem uzmanlar tarafından da desteklenmektedir.
Oyuncak kuklalar çocukların dil gelişimini görsel ve işitsel olarak etkileyen en iyi yöntemlerden biridir.
Şarkı söylemek ve şarkıları tekerlemeler haline getirmekte çocuğunuzun kelimeleri daha net anlamasına yardımcı olur.
Sesli oyuncuklar ebeveynlerin çocuklarının dil gelişimi konusunda en büyük yardımcıları olarak bilinir. Çocuklar kendi kendine oyun oynasa bile, oyuncaklar sayesinde yeni kelimeler öğrenip bu kelimelerini aklına kazıyabilmektedir.
Sayıları ve harfleri saymak çocukların ilgisini çekebilir ve küçük yaştan itibaren yaşam becerilerinin gelişmesinde etkili rol oynar.
Uzmanlara göre yüksek sesle kitap okumak çocukların daha hızlı konuşmasını ve öğrenmesini sağlamaktadır.
Ebeveynlerin çocukları ile kurduğu bağ en önemli faktörlerden biridir. Eğer ebeveyn çocuğu ile sağlam bir bağ kurarsa çocuk desteklendiği ve güvende hissettiği için tüm gösterilenleri dikkatle kavrar ve hafızasında yer edinir.
Çocuğunuz ile göz teması kurmak ve kelimeleri sabırlı bir şekilde ifade etmek daha iyi kavranmasını sağlayacaktır.
Her birey yaşamsal faaliyetlerini yürütebilmek, kendini ifade edebilmek ve iletişim kurabilmek için konuşma refleksine ihtiyaç duyar. Bebekler doğdukları zaman zarfından itibaren anne ve babaya düşen en önemli görevlerden biri iletişime dikkat etmek ve düzgün bir iletişim kurmaktır.
Çocuk ebeveynlerini bebekliğinden itibaren örnek alır onların kullandıkları iletişim tarzına dikkat ederler. Bu sebepten dolayı çocukların yanında kelimeler özenle seçilmelidir.
Anne ve babanın iletişim konusunda ki desteği dil gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ebeveynler, çocuklarının dil gelişimi için, onları görsel ve işitsel olarak desteklemelidirler, çocuğun konuşmasını geliştirmek adına araştırmalar yapılmalı, gerekli kitaplar okunmalı ve bilinçli bir şekilde ilerlenmesi adına uzman tavsiyesi alınmalıdır. Çocuklar bu sayede iletişim konusunda desteklenmiş olurlar.
Bu şekilde ilerleyen anne-babaların çocuklarının daha iyi bir şekilde dil gelişimini tamamladıkları gözlemlenmektedir.
Dil gelişimi bireyin yaşam boyunca ihtiyacı olacağı bir unsurdur. İletişim hayatın en önemli yapı taşlarından biri olarak bilinmektedir. Bu sebep ile iletişim konusunda anne ve babaya düşen sorumluluklar oldukça fazladır. Çocuğun dil gelişim basamaklarında sabırsız olunmamalı, yavaş ve emin bir şekilde konuşma gelişimine eşlik edilmelidir.
Çocuğun Konuşmasını Geliştirmek İçin Yapılması Gerekenler;
Bebeklerin konuşma sürecini desteklemek adına ilk yapılması gerekenlerden biri iyi bir şekilde bebek ile iletişimde olmaktır. Onun anlatmak istediklerini anlamaya çalışmak, onun işaret ettiği nesnelerin isimlerini söylemek ve onu desteklemek, bebeğin gözlerinin içine bakarak iletişim kurmak en etkili yöntemler arasında yer almaktadır.
Bebeklikten itibaren yeni kelimeleri çocuğa aşılamak ve yanında hep örneklendirici nitelikte konuşmak, dil gelişimini olumlu etkileyen durumlar arasında yer alır. Çocuk çevresel faktörlerden oldukça etkilenmektedir ve çevresinde duyduklarını kelime haznesine zamanla kaydedebilir.
Bebeklere destekleyici hikaye kitapları okumakta dil gelişimi açısından en iyi yöntemlerden biri olarak bilinir. Hikayeleri okurken sakin bir ses tonuyla yavaş bir şekilde okumalısınız. Bebekler zamanla bu hikayeleri kafalarında anlamlandırmaya başlar ve zekasal olarakta desteklenir.
Bebekler ile sakin tonda iletişim kurmakta en önemli durumlardan biridir. Bağırmak ve yüksek sesle konuşmak çocuğun konuşma açısından özgüvenini zedeleyebilir.
Resimli kitaplar ve kukla oyunları, çocuğun konuşma sürecini destekleyen en iyi yöntemlerden biri olarak bilinmektedir. Çocuk resimde gördüklerinin ismini öğrendikçe daha iyi anlamaya ve kavramaya başlar, gördüklerinin ismini söylemek için sabırsızlanır.
Doğru dil bilgisi kurallarına uygun konuşmak, çocuğun gelişimini olumlu etkileyen durumlar arasında yer alır. Çocuklar ile bebek dili ile konuşulmamalı, günlük hayatta kullandığımız basit kelimeler öğretilmelidir. Böylelikle çocuk kelimeleri olması gerektiği gibi kullanır, mama yerine yemek diyerek kelimlerin doğrusunu öğrenmiş olur.
Çocuklarla iletişimsel oyunlar oynamak, dil gelişimini oldukça etkileyen faktörler arasında yer alır. Çocuk oyun oynarken öğrenir ve zamanla oyunda öğrendiklerini tekrarlamaya başlar.
Çocuklara evdeki nesneler tek tek tanıtılmalıdır, çocuk bu sayede merak ettiği nesnelerin adını tekrar öğrenmek isteyecektir ve bu da dil gelişimi konusunda destekleyici bir unsurdur.
Çocuklarda konuşma gelişimini desteklemek için, anne ve babası onun tek başına oyun oynadığı anda, çocuğun yanında doğru ve etkiliyici bir iletişim dili kullanılmalıdır ve dikkat çekilmelidir. Çocuk oyuna dalmış gibi görünse de kulağı her zaman ortamdaki sestedir.
Çocuklarda iletişimi geliştirmek adına alfabedeki harfler sırası ile öğretilebilir. Yada harfleri, nesne isimlerini sayan oyuncaklar ile dil gelişimi desteklenebilir.
Dil hayatımızı etkileyen en önemli iletişim unsurlarından biridir ve tüm hayatımız boyunca ihtiyacımız olacak bir faktördür. İletişim bütün hayatı etkiler ve yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi konusunda insanı destekler, bu destek gerek iş yaşamında gerek sosyal hayatta ki birçok şeyde önemli bir etken olur.
Çocukluktan itibaren dil gelişimi başlar aile tarafından desteklenir, dil gelişimi yetişkinlik çağına gelene kadar devam eder ve bu gelişim insan hayatında birçok kolaylığa neden olur.
Konuşmak kendini ifade etmek gibi katkılar sağlar, bebeklikten itibaren dil gelişimi başlamaktadır, çocuk anne ve babanın her söylediğini dikkatle dinler ve daha konuşamasa bile söylenenleri hafızasına kaydeder.
Dil Gelişim Basamakları
Bebeklerin dil gelişim basamakları evreler halindedir. Bebekler 6 hafta ve 3 ay aralığında anne sesine duyarlıdırlar. İhtiyaçlarını ağlayarak anlatsalarda anlamsız bir takım sesler çıkarabilirler.
Bebekler 6 aylık olduktan sonra 9. aya kadar agulama dönemleri başlamaktadır. Bu dönemde bebek sesli ve sessiz harfleri çıkarmaya başlamıştır.
9. aydan itibaren ise bebek konuşmaya bir adım daha yaklaşmıştır. Dil gelişimi ilerlemekte ve duyduğu birçok sesi taklit edip tekrarlama evresine geçmektedir.
Bebek 12. aydan itibaren yaklaşık 2 yaşına kadar, kelimeleri tekrar etmeye ve yeni kelimeler öğrenmeye başlar. Bu evrelerde kelimeler ard arda söylenmektedir. Çocuk konuşmaya ve iletişim kurmaya hazır hale gelmiştir.
3 yaşından itibaren ise çocuk kendini ifade edebilecek cümleler kurmaya başlar. Dil gelişim basamakları çocuk büyüdükçe devam eder ve dahada kuvvetlenmektedir.
Çocuğun dil gelişimini desteklemek için anne ve babalar mutlaka iletişimine önem vermelidir, çocuğun yanında doğru ve anlaşılabilir bir dil kullanılmalıdır. Çocuk bu sayede dil gelişim basamaklarını en iyi şekilde tamamlar.
Çocuğun dil gelişimi için çocukla kelime egzersizleri yapılmalı, öğretilmek istenilen kelimeler özenle tekrar edilmelidir.
Çocuk ile mutlaka göz teması kurularak iletişim kurulmalıdır, öğretilmek istenilen kelimenin anlamı anlatılmalıdır. Çocuk bu sayede kelimeleri daha iyi kavrar.
Çocuğun dil gelişimini desteklemek adına, kelimeler ile alakalı olan şarkılar ve oyunlar oynanmalıdır. Çocuk eğlenirken aynı zamanda öğrenmektedir.
Bebekleri doğduktan itibaren her anne baba, bebeğinin dil gelişim sürecini yakından takip eder ve onların en iyi şekilde konuşması, öğrenmesi, gelişmesi için elinden gelen çabayı göstermeye hazırdırlar. Bebeklerin dil gelişim aşamasında dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Bunlardan biri çevresel olaylardır, çocuğun anne karnında geçirdiği zamanda dahil olmak üzere, iletişim önemli bir faktördür.
Bebeğin yanında konuşmalara dikkat edilmeli, düzgün ve akıcı bir dil kullanılmalıdır. Yüksek sesle konuşmak ve bağırmak çocukların dil gelişimlerini yüksek oranda etkiler. Bebeğinize bir şeyler anlatırken onun sizi anladığını ve hissettiğini bilmelisiniz. Bu sebep ile duygusal açıdan iletişimde olmakta önemli bir unsurdur.
Kız bebeklerin erkek bebeklere oranda iletişim açısından öğretilenleri daha hızlı kavradıkları ve öğrenmeye, konuşmaya daha meraklı oldukları için hızlı bir şekilde konuşmayı söktükleri gözlenlenmektedir. Bazen ise tam tersi olabilir. Bu durum bebekten bebeğe farklılık göstermektedir. Anne ve babanın bu konuda eğitim alması, araştırmalar yapması, kitaplar okuması çocukların gelişimini desteklemek adına yararlı olabilir.
Bu sayede çocuk dili daha iyi kullanmayı öğrenir, ebeveynleri bilinçli davranan bebeklerin daha hızlı bir şekilde kelimeleri öğrendiği ve konuşmaya daha yatkın oldukları görülmektedir.
Kız ve erkek bebek farketmeksizin çocuğun dil gelişimi için ona kitaplar okunmalı, öğretici oyunlar oynayarak bu süreç en iyi formda desteklenemelidir. Çocuğun ilk kelimeleri alkışlanmalı ve devamının en iyi şekilde gelmesi için gelişim sürecinde ona destek olmaya devam edilmelidir. Bu sayede kendine inanan çocuklar yetişir.
Erkek Çocuklar Ne Zaman Konuşur?
Bebekler doğdukları andan itibaren ilk 6 haftalarında yaşama adapte olmaya çalışırlar. Bu dönemde ağlama refleksleri başlar ve devamlı ağlarlar. 3. aylarına yaklaştıklarında ise anlamlı ve anlamsız sesler çıkarırlar ve kendi ses tonlarının farkına varmaya başlarlar.
6. aylarına girdiklerinde ise sesli-sessiz harfler kullanılmaya başlanmıştır. Bu zaman zarfı içerisinde bebeklere yeni kelimeler öğretilmeli ve tekrarlamaları için sabırla beklenmelidir. Erkek çocukların kız çocuklardan daha sonra konuştuğu bilinse de, kız bebekte erkek bebekte 10 ile 15 ay arasında ilk kelimelerini söylemiş bulunurlar.
Bazı zaman aynı farkı ile kız bebekler önde olabilir. Erkek bebek, bu zaman aralığı içerisinde henüz konuşmaya başlamamışsa ve konuşma serüveni 2. yaşında da gerçekleşmemişse mutlaka uzmandan yardım almak gerekebilir.
Çocuğun Konuşması İçin Yapılması Gerekenler;
Bebeklerin konuşmasını desteklemek için öncelikle kelime dağarcığını kuvvetlendirmelisiniz. Örneğin her gün gündelik hayatta kullanılan kelimeleri sakin ve dingin bir ses tonu ile tekrar edebilir bu sayede çocuğun kelime haznesine bu kelimeleri eklemesinde yardımcı olabilirsiniz.
Eğitici kitaplar çocukların dil gelişim sürecinde birebir katkı sağlayan unsurlardan biri olarak bilinir ve uzmanlar tarafından desteklenmektedir. Çocuğunuza kitap okumak ve okurken anlaması için kelimeleri hecelemek, tekerlemeler söylemek dil gelişimi konusunda olumlu faktörlerdendir. Kitapların resimli olması çocuğun daha çok dikkatini çeker ve odaklanma sıkıntısını ortadan kaldırır.
Çocuklara, içerisinde eğitici kelimeler olan şarkılar söylemek konuşmasını destekleyen en iyi unsurlardan biridir. Renkleri, sayıları ve harfleri öğreterek konuşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Çocukların yanında, onlar kendi başlarına oyun oynarken bile düzgün konuşulmalıdır. Onlar sizi her zaman dinler ve anne-babayı örnek alır. Belirli bir zamandan sonra ne demek istediğinizi, nasıl hissettiğinizi daha iyi kavrar ve görürler. Bu durum çocukların gelişim aşamasında dikkat edilmesi gereken bir unsurdur, sizin her cümleniz onlar için örnek teşkil edebilecek bir yapıdadır.
Konuşmak uzun bir serüvendir,, bu serüvende çocuğu zorlamamak ve gelişimini yakından takip etmek gerekir.
Konuşmak ve kendini ifade etmek her birey için önemlidir, bebeklikten itibaren başlayan bu süreç yetişkinlik evresinde de gelişmeye ve öğrenmeye devam eder, konuşmak kendini anlatmak ne hissettiğini söylemek ve yaşamsal faaliyetleri ilerletebilmek için oldukça önemlidir.
Her bireyin konuşma serüveni farklı olsa da yaklaşık aynı dönemlerde konuşma gelişimi başlamaktadır. Kız bebeklerin bu konuşma gelişimini daha hızlı kavradıkları ve öğrenmeye daha açık oldukları bilinmektedir, bu sebep ile kız bebekler erkek bebeklerden daha önce konuşabilir ve kelimeleri daha hızlı kavrayabilirler.
10 ile 15 ay arasında konuşması beklenen çocuklar bu süreyi aştıklarında mutlaka gözlemlenmeli ve gelişim süreçleri uzmanlar tarafından takip edilmelidir. Çocuğun konuşma gelişiminde herhangi bir sıkıntı olup olmadığı incelenmelidir.
Çocuklarda ay ay gelişen bu dönemde, erkek bebekler kız bebeklere oranla daha yavaş ve daha durağan bir şekilde konuşma eğilimini öğrenmeyi tercih edebilirler. Her bebekte aynı olmayan bu durum bazı bebeklerde bu şekilde gözlemlenir. Erkek bebeklerde dil gelişimi farklı değildir, fakat bebeğin konuşmaya meyilinin olup olmamasına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Erkek Bebeklerde Dil Gelişimi
Dil gelişim evreleri her bebekte yaklaşık aynı zamanlamadadır, bu zamanlama erkek bebeklerde daha yavaş ilerleyebilir, çocuğun konuşmaya istekli olup olmaması bu durumu yakından etkiler, erkek bebeklerde dil gelişimi kız bebeklere oranla birkaç ay sonrasında olabilir, eğer bebek dil gelişimi konusunda desteklenirse ve hızlı konuşma eğilimi varsa bu süre aynı oranda eşdeğer bir şekilde devam edebilir. Bu durum bebeğin öğrenme hevesi ile doğru orantılı olarak ilerleme kaydeder.
Erkek ve kız bebek ayırt etmeksizin, çocukların gelişim evreleri, kelime öğrenme hızları ve bu dönemde çevrelerine göstermiş oldukları reaksiyonlar aynıdır. Dil gelişimi konuşma evresine geldiğinde küçük farklılıklar gözlemlenebilir. Öğrenmeye istekli bebekler daha hızlı konuşmak ister ve kelime açısından haznesine daha çok kelime almak isteyebilir. Bu durum ebeveynler tarafından kolaylıkla anlaşılabilmektedir.
Bebekler yaklaşık iki yaşına geldiklerinde "anne su, baba gitti" gibi kolay kelimeleri bir araya getirebilirler. Bebek bu dönemde de aile tarafından desteklenmeli ve yüreklendirilmelidir. Çünkü bu dönem erkek ve kız bebekler için konuşma sürecinin başlangıç dönemidir ve en önemli süreç olarak bilinmektedir.
Çocuk iki yaşından sonra hiçbir konuşma refleksi bulunmuyorsa mutlaka uzmanlar tarafından desteklenmelidir. Çünkü bu zaman zarfına kadar çocuklar bazı kelimeleri çoktan kavramış ve konuşma eğilimine başlamış olmalıdırlar.
Erkek bebeklerin dil gelişim evreleri kız bebeklere göre çok bir farklılık göstermese de, onları sıkmadan öğrenme eğilimlerini desteklemek, serüvenlerinin bir parçası haline gelmek, eğitici ve öğretici tekerlemelerle onları desteklemek, güven duygusunu aşılamak, bebeğin konuşma gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Konuşma gelişimi desteklenmeyen erkek bebeklerin geç konuşmaya başladıkları ve kendilerini iyi ifade edemedikleri görülmektedir.
Bebekler beklenen süre zarfında konuşma eğilimini gerçekleştiremiyorsa, uzmanlar tarafından belirli terapi yöntemleri ile desteklenebilirler. Bu da çocuğun dil reflekslerini daha iyi kullanması konusunda yardımcı olur. Anne babanın çocuk üzerinde ki desteğine de bu konuda önemli bir rol alır. Bu zaman zarfında eğitici ve öğretici kitaplar ve etkinlikler ile desteklenen çocuklar ise konuşma eğilimine en iyi şekilde adapte olabilirler.